BRANTA TRAPPOR PÅ RESAN

Trappor finns så gott som överallt, både i hemmen och på resan. Det kan vara den stora svängda trappan på museet, till exempel, eller kanske trappan upp från stranden. Man tänker inte alltid på det men trappor är en stor del av vardagen.

180-5-branta-trapporI ett hus kan en trappa vara så mycket mer än ett sätt att ta sig upp till nästa våning, det är en viktig del av inredningen i hemmet. Med olika material och modeller kan man få ett helt annorlunda utseende, och det kan vara en mycket vacker detalj. Glas, trä, metall- det finns mycket att välja mellan plus alla kombinationer mellan dem som finns.

De allra bästa trapporna

Det gäller att välja trappa i enlighet med hur byggnaden ser ut, så att det blir en enhet och rummet blir harmoniskt. I vissa hus har man inte så stor plats och då kan en u-svängd trappa vara ett bra alternativ. Andra är raka, svängda, trånga, breda och mycket mer. Med andra ord är det inte alls så svårt att komma upp med en lösning som är både praktiskt och snygg. Trappfabriken Persson & Skogs i Mora, Dalarna kan tillhandahålla trappor till ditt hem eller företag.

I vissa byggnader är det ganska högt i tak och då måste naturligtvis trappan vara högre också. Det kan bli ett blickfång i rummet eller ingången, man kan bara tänka på de dubbla trapporna som finns i flera gamla herrgårdar. Vackra och funktionella, precis som det ska vara. Det är klart att de flesta inte har behov av något liknande utan man vill nog helst ha en liten vanlig trappa. Men ska det vara björk eller ek? Naturfärgat eller mörkt? Med glasdetaljer eller allt samman i trä? Ofta kan man få goda råd och förslag från fabriken, de har stor erfarenhet och vet vad som kan fungera bäst.

Trappor runt om i världen

Den allra högsta trappan i världen ligger i Schweiz, och har nästan 12 000 trappsteg. I Colombia finns en trappa som inte alls är lika hög men som sitter på en så gott som lodrätt bergsvägg. Men för det mesta handlar det ju inte om dylika extrema trappor utan mer normala förhållanden. Ibland kan det kännas nog så brant, speciellt i länder med stora höjdskillnader. Så upplever du Mallorca via dess branta trappor skriver Dagens Nyheter i en artikel.

En del tempel har mycket branta trappor och om man vill komma upp på toppen gäller det att klättra. Men de allra flesta tycker att det är väl värt ansträngningen eftersom utsikten ofta är absolut fantastisk där uppe. Det är stor skillnad på att se ett landskap från marken och från en högt upplyft plats. Vissa trappor är också ett mästerverk i sig själva, både när det kommer till utseende och arkitektur. Den runda trappan i Villa Farnese, Italien, är en av dessa. Efter nästan 600 år är den fortfarande något alldeles utanför det vanliga, med 30 pelare som bär upp den vackra trappan där den slingrar sig upp för tre våningar.

Ta trappan istället för hissen

Så en trappa kan betyda mycket. Dels är det en vacker detalj, ibland det allra viktigaste i rummet eller utrymmet. Andra gånger är det bara ett sätt att ta sig mellan olika våningar, och bör då bara vara bred nog för att kännas bekväm. De flesta håller dock med om att man ska välja sin trappa noga, det är ju inte något man köper nytt varje år. Runt om i världen kan det också vara ett intressant sätt att besöka ett land eller se nya vyer. Allt tack vare att man tar trappan istället för hissen.

 

28. September 2016 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply