Diskussion om vem som ska städa

Det verkar vara en diskussion som är lika gammal som mänskligheten. Vems ansvar är det att städa? Och till vilken grad ska du hålla dina omgivningar rena? Oavsett vad en del påstår så trivs de flesta med att ha det rent omkring sig. Du mår bättre och kan vara mer effektiv om det är snyggt hemma och på jobbet. Det är ganska nära kopplat med organisation, för det är svårt att städa om det ligger en massa saker framme. Så en mer produktiv vardag brukar bli resultatet när du satsar på ordning och renlighet.

Men så är det då frågan om vem som ska städa. På arbetsplatsen brukar det inte vara något problem. Du hyr in någon som sköter allt samman. Om det är ett litet kontor kanske Kajsa gör det efter jobbet på fredagarna. Hur som helst så slipper alla andra tänka mer på saken. Hemma brukar det dock vara en stor skillnad, och det är här som de flesta diskussioner hålls. 

Rent och fint i hemmet

Det är inte så lätt att komma hem efter en lång dag på jobbet bara för att ta fram dammsugaren och städa vardagsrummet. De flesta vill allra helst bara sjunka ner i soffan med en drink, men det är inte så många som kan unna sig den lyxen. Barnen ska hämtas på dagis och middagen ska lagas. Sedan ska du se över kläderna för imorgon och kanske lägga in en tvättmaskin. Hur du ens ska hinna tänka på att damma bokhyllan är ett under. Allt fler väljer att anlita någon för hemstädning

Det är egentligen här som lösningen ligger. Du vill att det ska vara rent hemma, men ofta så räcker inte energin till. Eller så tar du tid från annat som du kanske skulle vilja göra för att städa. Genom att anlita någon annan så får du både tid och ork över, som du kan bruka för andra viktiga saker. Professionella städare kan ofta få mer gjort på kortare tid, och det är inte ovanligt att resultatet blir bättre. De har bra produkter och rätt utrustning. Om du letar efter ett bra städbolag så har du alltid Städarna AB

Vems ansvar är det att städa?

Du kan säga vad du vill men det är fortfarande vanligare att kvinnor städar än män. Jämlikheten har vuxit till sig, det finns inget tvivel om det. Men det är ändå vanligtvis kvinnorna som städar både hemma och som yrke. Här finns det dock en del åsikter om varför det är på det viset. Det är nämligen inte alltid mannens fel, utan kan bero på kvinnans inställning. Han tycker det är rent och fint, men hon är inte riktigt nöjd. Med det resultat att hon antingen städar om eller föredrar att göra allting själv redan från början. 

En del menar att kvinnor också har ett större behov av att det är rent hemma. De skäms om någon skulle komma på besök och allting inte är mer eller mindre perfekt. Återigen så kan det här variera något ganska rejält, och det är inte alla som håller med om dessa teorier. Läs artikeln i Göteborgsposten om vem som ska städa. Fråga sedan gärna runt i din sällskapskrets och se om teorierna stämmer eller om det är mannen som är mest intresserad av att ha det rent. 

Vem har råd med städning?

Oavsett vem som vill att det ska vara rent så är de flesta människor ganska upptagna nu för tiden. Speciellt om du har familj för då ska alla iväg på olika projekt varje dag. Ridning, gitarrspelning, fotboll och en kurs i keramik. För att inte tala om att du måste hinna ner till gymmet i alla fall varannan dag. När då städning har blivit så pass billigt faller det sig ganska naturligt att leja någon för att ta hand om hemmet också. Stockholmare har högre inkomst, läs mer på SVT

Du måste dock inte vara höginkomsttagare för att ha råd med en städare. Inte för att de kallas för det längre, yrket har en mer sofistikerad titel. Men även här finns det flera diskussioner och åsikter. För det är fortfarande många kvinnor som jobbar med städning, och en hel del av dem kommer från andra länder. Det behöver dock inte innebära i sig självt att det är fråga om ett mindre värdigt eller enkelt jobb. 

Många trivs med att jobba med städning. Både män och kvinnor satsar på det och gör det till sin karriär. Du träffar olika människor hela tiden, eller så slipper du se så många under arbetstid. Om du jobbar med hemstädning så reser du runt, och upplever nya miljöer. Många får en viss utbildning och lär sig mer om produkter och metoder. Det gör att de inte skadar sig så lätt och att de orkar hålla på med det under längre perioder. Med andra ord så är dagens renhållningsarbetare inte alls det samma som gamla städerskor under 50-talet. 

Utvecklingen går framåt

Det var inte så länge sedan som samhället såg helt annorlunda ut. Kvinnorna stannade hemma med barnen, städade och lagade mat. Om du ville ha kontakt med dina vänner fick du skriva brev, eventuellt ringa till dem. Att resa någonstans innebär nästan alltid en tåg-eller bussresa. Men allt detta har förändrats. Expressen rapporterar i den här artikeln om hur flygen ibland åker direkt över motorvägen. Så nära ligger flygplatserna till bebyggelsen. Du måste inte längre åka tåg, såvida du inte tycker om det eller väljer det som ett miljövänligt alternativ.

Samma sak gäller fördelningen av arbetsuppgifter. Nu för tiden är det vanligt att ha en utomstående firma som tar hand om städningen. Speciellt på arbetsplatserna, där du har rätt att förvänta dig en viss renlighet. Många väljer att boka in flyttstädning så att de slipper en del av stressen. Speciellt nu när hyresvärdar och mäklare går runt med en lista för att kontrollera att allt gjorts på rätt sätt. 

Men även hemstädning har vuxit till sig. Det anses inte längre vara en lyx som bara vissa medborgare kan unna sig. Istället har rimliga priser och bra avdrag gjort det till något som ganska många kan ha råd med. Speciellt när du väger fördelarna med att slippa en tung syssla. Det gör det lättare att lägga fokus på familjen eller något annat som du hellre använder din tid till. 

Beslutet om vem som ska städa

Alla har rätt till en ren omgivning. För vissa är det viktigare än för andra, men alla mår bättre av att ha det rent. Vem som ska städa är en annan diskussion. För att slippa tänka på det kan det löna sig att anlita utomstående städhjälp för allting.  

01. August 2019 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Diskussion om vem som ska städa