Hur du tar hand om dina knivar

Det finns mycket att säga om knivar. De är en vanlig syn, något du använder varje dag. Vissa personer har behov av en kniv både på jobb, fritid och i hemmet. Därför är det inte så konstigt om det har blivit ett samlarobjekt. Något som folk investerar i, och väljer modeller av kvalitet. För om du ska använda kniven ofta eller till speciella sysslor så behöver du et riktigt bra alternativ. Men det är minst lika viktigt att ta hand om dina knivar på rätt sätt. 

Du måste inte köpa dyra knivar för att de ska fungera. Allt beror naturligtvis på vad du ska göra. Det är få personer som investerar i sina knivar som en sushi-chef. Om de inte har precis exakt den kniv som krävs så kan de inte göra sitt jobb. Men de flesta behöver bara några olika knivar som fungerar för sitt syfte. Laga mat, skära bete eller vad du än vill göra. Vart efter kan du fylla på med nya modeller, lite snyggare kanske, bara för att det är roligt. 

Satsa på riktigt bra knivar

Det är klart att du inte ska köpa skräp. Vare sig det handlar om knivar eller andra verktyg så lönar det sig att satsa på kvalitet. Det innebär inte att du måste lägga ut en förmögenhet, utan istället gäller det att se vad som finns. Först och främst ska du tänka efter vad du behöver, hur du ska använda kniven och så vidare. Sedan jämför du vad du har att välja mellan, och tar en kniv som uppfyller dina olika krav. Ta dig en titt på deras utbud: https://www.lamnia.com/sv

En bra kniv är alltså inte nödvändigtvis så dyr. Ibland kan det räcka med en eller ett par knivar för att du ska kunna göra allt du önskar. Men ofta så lönar det sig att ha olika modeller. Kanske en liten fällkniv som får plats i fickan eller ryggsäcken. Alltid till hands för det mesta. En morakniv är också en sorts universalkniv. Du kan förvara den i väskan eller hänga fast den vid svångremmen. Snabbt och effektivt så du slipper förseningar. I köket behöver du ofta en brödkniv, något rejält för att skära kött samt en lite mindre kniv för grönsaker och petigare jobb. Med andra ord några varianter för att det ska bli lättare att göra alla dina uppgifter. 

Vad säger lagen om knivar?

För den som använder kniv ofta kan det vara bra att känna till knivlagen. För den kan drabba helt vanliga privatpersoner om du inte är försiktig. Mycket av vad den säger är till för att hindra att någon blir skadad. Många använder ju knivar som vapen, men olyckor kan också hända. Därför är den allmänna lagen sådan att du inte får ha med dig kniv på offentlig plats. Även om det finns en hel del undantag från den regeln. Du kan inte ta med dig kniv in på Bokmässan.

Om du behöver kniven i ditt yrke kan du bära den med dig, men bara när du är på jobb. Likaså så är det självklart tillåtet att köpa en kniv och ta den med sig hem. Du måste inte gå direkt hem, men det är kanske inte så smart att utmana ödet. Tyvärr har knivar en förmåga att komma fram i slagsmål eller brott. Och är du då på fel plats vid felaktig tidpunkt så kan du råka illa ut. Polisen söker gärna igenom alla väskor när något händer och då kan det vara svårt att bevisa att du är oskyldig. 

Du kan ta med dig kniv på utflykter, även i allmänna parker och grönområden. Men det handlar då bara om sådana knivar som behövs för att göra i ordning grillen eller skära maten. Inte kastknivar eller liknande som används för ditt eget nöje. De kan du bara använda på särskilda banor eller när du är långt bort från bebyggelsen. 

Sköt om dina knivar

Knivlagen är bara en del av det som du bör tänka på när du äger knivar. Vilket de flesta gör så det gäller alla. Till att börja med bör du förvara dem säkert. Ingen vill se knivar i händerna på små barn eller i närheten av husdjuren. Då är det bättre att skapa goda rutiner där du lägger dem på ett säkert ställe. Det är också bättre för knivarna om du lägger den separat och inte i en stor hög. Kanske i ett träblock eller på en magnetremsa på väggen. Expressen lär ut hur du ska diska dina knivar.

Många knivar behöver slipas med jämna mellanrum för att vara riktigt användbara. Det lönar sig därför att skaffa en bra slip också. De är lätta att använda och gör stor skillnad för knivarna. Genom att ta hand om dina knivar kommer de inte bara att hålla längre utan även vara mer effektiva. En slö kniv kan faktiskt vara farlig att använda. Du slinter lätt och kan skada dig. Plus att du måste använda så mycket mer energi för att kunna skära eller hacka, när det går som en dans med skarpa knivar. 

Ett stort ansvar med knivar

Det är så vanligt att de flesta inte ens tänker på dem. Knivar är en naturlig del av vardagen. Till och med små barn kan lära sig hantera kniv. I början är de trubbiga, men vartefter de växer kan de lära sig hur man uppför sig runt vassa föremål. Det är klart att du inte kan lita på de riktigt små, de måste hela tiden vara under uppsikt. Men eftersom det finns så mycket roligt du kan göra med knivar så är det smart att de får lära sig använda dem. 

Att ha och använda knivar är ett ansvar. Men så är det mesta här i livet. Vad du än gör så fungerar det bättre om du väljer de rätta varianterna eller modellerna. Samt lär dig hur du ska sköta om dem på allra bästa sätt. Ta hand om dina knivar så kommer de att vara till glädje i bra många år. 

10. February 2020 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Hur du tar hand om dina knivar