HUR MAN SKYDDAR SIG MOT HACKERS

Så gott som alla har någon form av aktivitet på nätet, både på sin arbetsplats och i hemmet. De flesta har e-post, kanske flera stycken, och många är aktiva på sociala nätverk. Men det är också vanligt att sköta sin ekonomi online, en del banker finns bara på internat till och med. Kundregister och känslig information läggs upp på data, det är en normal del av samhället idag. Allt detta skapar dock en situation där personliga uppgifter potentiellt sätt skulle kunna läcka ut. Uppgifter som inte alls borde hamna i händerna på någon utomstående,

682-5-hackersDet har varit flera skandaler i olika länder där hackers har lyckats ta sig in på sociala nätverk eller andra sajter och kommit åt hemliga uppgifter. För många har livet blivit en mardröm när någon stulit deras identitet eller tömt bankkontot. Därför är det mycket viktigt att skydda sina uppgifter och allt man lägger upp på data.

Säkerhet på internet

Det finns mycket som hackers och andra skrupelfria människor kan göra med ens datorer och den information som finns där. En del virus är bara till för att skada andra, en konstig form av nöje som ingen uppskattar. Men en del har skapats för att få kontroll över datorn eller för att förstöra viktig information. Därför bör man se till att ha ett bra virusskydd, med allt vad det innebär.

Det lättaste är att konsultera en specialist som kan sätta upp alla ens system på företaget och samtidigt installera de skyddsprogram som finns tillgängliga. Rationell IT är en IT konsult i Norrköping som hjälper såväl stora som små företag. Man kan också kontrollera hur pass lätt det är att ta sig in och komma åt informationen, med hjälp av så kallade goda hackers. De gör allt de kan för att komma in i systemet, men bara för att visa upp svagheterna. Det kostar en liten slant men det är inte alls mycket och helt klart värt varje öre.

Genom att känna till sina svagheter kan man göra något åt dem och vara bättre skyddad. Det finns flera sorters säkerhetslösningar, för stora och små verksamheter. Privatpersoner har också behov av att skydda sina datorer med adekvata säkerhetsåtgärder. Man kan hitta mer information på http://www.rationellit.se.

Vikten av starka lösenord

En av de svagare länkarna som finns är folks lösenord. Många har en tendens att använda samma lösenord på flera olika ställen, eftersom det är lättare för dem att komma ihåg. Men detta innebär samtidigt att om en hacker kan komma in på ett konto så öppnar det vägen för flera ställen. Vissa sajter har till och med en indikation på om ett lösenord är starkt eller svagt, även om det inte vet om man redan använt det. vanligtvis så rekommenderas en blandning av siffror, specialtecken och bokstäver, med både små och stora varianter.

Ens eget eller barnens födelsedatum anses vara bland det svagaste man kan använda eftersom det handlar om offentliga, uppenbara uppgifter. Sveriges Radio rapporterar här om viss förvåning över att hackers inte slår till oftare. Detta är något att glädjas över men är också en påminnelse om att se över sina lösenord och andra säkerhetsåtgärder. Då och då ska man byta lösenord, speciellt på de konton där man har känsliga uppgifter.

Ett annat sätt är tvåstegs autentisering, som till exempel många banker tillhandahåller. Först knappar man in sitt eget, personliga lösenord och sedan får man ett engångslösenord från banken. Detta kan antingen skickas via sms, en app i telefonen eller med en liten dosa som man hämtar ut från dem. Med hjälp av alla dessa relativt enkla tilltag så har man större chans att inte få sina konton hackade.

26. November 2016 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply