Investera i snygga och ergonomiska hjälpmedel

Många gånger gillar vi att blanda nytta med nöje. I arbetslivet vill vi kunna arbeta med något som är både utvecklande och roligt. Våra kroppar ska må bra av att jobba. Som tur är finns det ergonomiska hjälpmedel som vi kan använda oss av för att må bra. 

Har du nyss påbörjat din karriär? Ofta tänker vi inte på hur vi sitter eller hur vi arbetar. En dålig hållning tillsammans med en dålig kontorsutrustning kan skada våra kroppar i det långa loppet. Du bör köpa ergonomiska hjälpmedel som hjälper dig att utföra ditt arbete på bästa sätt. Lägg därtill att många av dessa hjälpmedel har en snygg och unik design. Ergoff ergonomi kan lyfta din kontorsmiljö.

Möbler som både är snygga och moderna

Många företag vill ha moderna kontorslokaler. De vill även sätta sin egen unika prägel på arbetsplatsen. Att blanda ergonomi och företagskultur utgör en modern arbetsplats.

 • Varför ska du investera i snygga ergonomiska möbler? Man brukar säga att varje möbel och inredningsattiralj spelar en stor roll i företagskulturen. Detta kan exempelvis ge ökad produktivitet till medarbetarna. Det kan även ge en tydlig signal om vart företaget kommer ifrån och dess vision för framtiden.
 • Modernt är ofta synonymt med ergonomi. Du vill med stor sannolikhet att alla medarbetare ska må bra. Du vill även att alla medarbetare ska känna sig sedda. Deras behov av att få de bästa verktygen är viktigt för företagets framgångspotential.
 • Många möbler kan ge medarbetarna ökad motivation. Det kan bland annat handla om en stol som många drömmer om att ha i hemmet. Samma stol kan även vara miljövänligt producerad. Detta kan kanske betraktas vara små detaljer i det stora hela. När du har en dålig dag kan dock de små sakerna göra att du gör det där lilla extra.
 • Ergonomiska möbler kan också förbättra kvaliteten på det ni producerar. Vem har inte någon gång stört sig på en stol som krånglar? Listan över irritationsmoment kan göras lång, något som kan inkludera en dålig musmatta eller ett bord som inte tillåter dig att vila armbågarna. Detta är också att betrakta som små detaljer. Dessa detaljer är dock mycket viktiga för företagshälsan i det långa loppet. 
 • Ergonomiska hjälpmedel tar en allt större plats på arbetsmarknaden. Detta gör att priserna har minskat för dessa produkter under de senaste åren. Att köpa bra saker är alltså inte synonymt med dyra kostnader. 

Du kan få stor hjälp av https://www.ergoff.se/produkter/ergonomiska-hjalpmedel/tangentbord.html

Skonsamma arbetspositioner för kroppen

Vi har varit inne på allmänna fördelar av att ha rätt kontorsutrustning, men hur ska du positionera kroppen för att minska skador? Du kan undvika skador genom att sitta rätt.  Läs mer i Aftonbladet.

 • Att sitta korrekt innefattar ett antal olika faktorer att tänka på. Det allra viktigaste är att sitta med rak rygg. Du vill även att dina axlar ska vara bakom kroppen. Att ha axlarna bakom kroppen kanske låter lite konstigt? I regel har vi dock inte axlarna bakom kroppen, men om du inte tänker på det tenderar dock axlarna att hamna för långt fram. Därför bör du tänka på att skjuta tillbaka axlarna så långt du kan.
 • Ibland tenderar vi att sitta långt in på stolen och luta oss tillbaka. Du kan absolut utnyttja ryggstödet om du har en korrekt anpassad stol. Tänk dock hela tiden på att ryggen ska vara rak och att du sitter upp ordentligt. Det är jobbigt i början, men med tiden vänjer du dig. 
 • Att sitta med benen i kors eller att väga på ena sidan är en dålig ovana. Du ska försöka väga din kroppstyngd med jämvikt på båda sidorna. Du ska alltså inte luta dig mot en höft och sitta med en onormal position. Detta är något som även kan påverka din axel och den arm du använder för att navigera datorn.
 • Du sitter också med benen. Låter det konstigt? Benen ska vara aktiverade i din position. Du ska stödja dig med fötterna och benen. Försök att ha din knän i samma höjd som din höft. Många gånger ska du alltså sänka stolshöjden.

Andra ergonomiska hjälpmedel

Det finns många ergonomiska hjälpmedel som kan innebära stora hälsovinster. Ergonomiska tangentbord kan vara spännande. Anpassade datormöss och skärmar är också goda investeringar. Vad finns det för fördelar med dessa verktyg?

 • En dålig datorskärm skapar problem för både nacke och ögonen. Det finns visserligen ingen forskning som stödjer att arbete framför en datorskärm är skadligt för ögonen. Det finns trots detta ett antal jobbiga konsekvenser av att stirra på en datorskärm av dålig kvalitet. Detta inkluderar bland annat trötta och röda ögon.
 • Ergonomin har ett helhetsperspektiv relaterat till yrken som kräver mycket tid vid datorn. Målet är att optimera alla delar av utrustningen för att minimera risken för förslitningsskador. 
 • Det finns några faktorer som du bör tänka på när du kollar på en datorskärm. Du ska kolla rakt framifrån så att dina ögon arbetar lika mycket. Du vill inte kolla snett framifrån, detta är jobbigt för ögonen och skadligt för ryggen.
 • Du vill även tänka på hur du använder armbågarna. Din ergonomiska arbetsplats ska tillåta dig att ha armbågarna nära din kropp. Du ska även kunna vila dina armbågar på bordet eller stolen när det behövs. Att arbeta uppifrån utan stöd är inte långsiktigt hälsosamt för din kropp. 
 • Om du använder en datormus ska den finns nära tangentbordet. Du ska inte behöva sträcka dig efter datormusen eller arbeta med stort avstånd mellan dina navigationsverktyg. Detta kan skapa onödig belastning för kroppen. Detta kan även göra det jobbigt för ögonen, vilket vi redan har beskrivit i den här rubriken. 

Vad säger forskningen?

Forskningen visar på många vinster av att inneha ergonomiska hjälpmedel. Är det en skyldighet att ha tillgång till dessa hjälpmedel i arbetet? Det är inte ett krav för arbetsgivare att tillhandahålla endast ergonomisk modern inredning. Det är dock något som många arbetsgivare bör se över. Hälsovinsterna sker ofta i det långa loppet. Du kan med andra ord spara in pengar på att de anställda inte behöver bli sjuka av arbetsmiljön. 

I andra branscher kan vi dock konstatera att hälsosamma arbetsmiljöer är ett krav. Industrin har länge varit viktig för Sverige. Den har byggt upp vår välfärd och skapat enorma möjligheter för vår befolkning. Många som har arbetat inom industrin har dock lidit i det tysta. Allvarliga skador på arbetet är inte ovanligt. Det finns även ett stort mörkertal gällande människor har som fått problem med hälsan på grund av arbetsmiljön. Två exempel på dessa skador är tinnitus och hörselskador.

Idag finns det ett antal krav som arbetsgivare inom dessa branscher måste följa. De anställda ska inte kunna bli allvarligt skadade på arbetsplatsen, eller riskera långsiktiga hälsoproblem. Man skulle ur ett större perspektiv kunna säga att samhället nu är mer inriktat på att förbättra kontorsmiljön. Mycket av lagarna och reglerna för arbetsmiljön var nämligen tidigare inriktad på arbeten inom industri och bygg.

Arbetet inom dessa sektorer är till en viss del redan gjort. Nu kan vi se fler forskningsstudier som påvisar farorna med att sitta hela dagarna. Vi kan även läsa forskningsrapporter som påvisar de kroppsskador som uppkommer till följd av för monotona arbetspositioner. Det kommer hela tiden nya lösningar på dessa problem. I många fall innefattar dessa lösningar ergonomiska hjälpmedel. Redan idag kan du dock göra en förändring. Du bör ägna dig åt någon typ av fysisk aktivitet minst 30 minuter per dag. 

14. October 2019 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Investera i snygga och ergonomiska hjälpmedel