Olika sätt att fira påsk

Vårt påskfirande har förändrats genom åren. Högtidshelgen är den viktigaste händelsen inom den kristna kyrkan. Vi svenskar tenderar att lägga mer vikt vid julfirandet. Påsken blir i sin tur lite vad du gör den till. Du kan skapa dina egna traditioner och göra högtidshelgen till en minnesvärd händelse.

Du kan exempelvis börja med pyntandet några veckor innan högtidshelgen. Här kan du hitta perfekt påskpynt. Detta kommer ge dig möjligheten till att bygga upp dina förväntningar. Högtidshelgen kommer sedan kännas som en stor efterlängtad händelse. 

Resa iväg under påsken

Vuxna har i regel två semesterdagar kring påsken (fredag och måndag i samband med högtidshelgen). Barnen får i sin tur ledigt en hel vecka från skolan. 

  • Om du inte har barn kan du satsa på en weekendresa. Om du planerar noggrant kan du resa iväg på torsdag efter jobbet. Du kan sedan försöka boka en returresa relativt sent på måndagen. Du kan på så sätt få en riktig långweekend.
  • Det finns flera resebolag som erbjuder charterweekends. Charterresorna är dock i regel dyra. Du bör därför vara ute i god tid om du ska boka en charterresa. 
  • Det är en god idé att resa till södra Europa. Påsken infaller som bekant i april. Det är en månad som karaktäriseras av relativt höga temperaturer. Det kan exempelvis vara varmt i Spanien under den här månaden. En resa till Spanien kan därför ge dig en försmak av den sommar som står och knackar på dörren.
  • Du kan satsa på en längre semester om du har barn. Skidsemestrar är ett populärt alternativ. Många skidbackar, framförallt i Svealand och norra Sverige, har öppet i april. Som vuxen kan du vara ledig i en hel vecka om du tar ut några semesterdagar. Du kan exempelvis ta ut ledighet på torsdag respektive tisdag. 
  • Du kan givetvis även resa utomlands. Det gäller dock att vara ute i god tid med resplanerna. Familjesemestrar tenderar att bli dyra under skolloven. En positiv aspekt är däremot att månaden april är betraktat som lågsäsong i många turistdestinationer.

Om du ska resa iväg vill du förmodligen inte lägga alltför mycket tid på att pynta ditt hem. Du kan därför köpa färdiga påskattiraljer till ditt hem. Bloomsbury Barn är ett pålitligt företag. Du kan Hitta deras produkter online. 

Stanna hemma under högtidshelgen 

Du kan lägga mer energi på att pynta om du ska vara hemma. Du kan få inspiration till ditt pyntande från flera håll. Majoriteten av Sveriges städer brukar känna att det är Dags för påskpynt på gator och torg några veckor innan högtidshelgen. 

Du kan skapa mycket pynt på egen hand. Du kan exempelvis samla på dig björkris och dylikt från naturen. Du kan skapa dina egna fjädrar. Detta kan du göra genom lite vanligt A4-papper. Du kan klippa fjädrar med små hack längs kanterna och måla dessa i en lämplig färg. Gult är förmodligen den färg som vi förknippar mest med påsken.

Just fjädrar är lite av en känslig fråga. Det har framkommit att många av de fjädrar som vi importerar kommer från kycklingar som lever under svåra förhållanden. Fjädrarna rycks dessutom på ett oetiskt sätt från kycklingarna. Genom att skapa dina egna fjädrar drar du ditt strå till stacken i kampen för en bättre djurhållning.

Av samma anledning väljer många människor veganägg. Dessa ägg liknar vanliga ägg. Vi har en lång tradition av att måla ägg i samband med påsken. Det är dessutom en tradition som barn tenderar att uppskatta. 

Du kan skapa godis på egen hand om du har barn. Barnen kommer i vilket fall få tillräckligt med ”riktigt” godis under högtidshelgen. Det är roligt att skapa godis på egen hand och det finns en del recept tillgängliga på nätet. Barn brukar gilla att baka och pyssla, speciellt när slutresultatet inkluderar sötsaker. 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det går att skapa en minnesvärd påsk utan att spendera allt för mycket pengar. Det handlar främst om att aktivera sig själv och barnen. 

Vad gör andra svenskar under påsken?

Läs i Expressen hur kändisarna firar påsk. Många kändisar tycker att det är viktigt med ett traditionellt firande. De vill gärna äta en lång middag med nära och kära. Påsken är trots allt ett tillfälle för nära och kära att träffa varandra. Den hektiska vardagen tillåter inte alltid släktsammankomster.

En del kändisar åker till landsbygden med delar av släkten. På så sätt kan de kombinera skidåkning med avslappning. Andra lägger mycket energi på att pynta. Vi har redan pratat om vikten av att pynta i den här artikeln. Det skapar en härlig sinnesstämning. Det ger dig även möjligheten till att spendera tid med andra familjemedlemmar. 

Edward Blom är den enda kändisen i artikeln som ska fira påsken i kyrkan. Han är katolik och går bland annat på midnattsmässan under påskhelgen. Det är egentligen lite konstigt att så få väljer att gå till kyrkan. Påsken är trots allt en kristen högtid. 

Det är en god idé att besöka kyrkan under högtidshelgen. Firandet i kyrkan är påkostat men det kostar dig som privatperson ingenting. Du kan gå till kyrkan även om du inte är troende kristen. Just midnattsmässan brukar vara ett populärt evenemang. Både barn och vuxna gillar att vara uppe sent under speciella tillfällen. Du kan göra det till en tradition att gå till kyrkan varje år under högtidshelgen. Som vi tidigare har nämnt blir påsken vad man gör den till. 

Sammanfattande ord

I den här artikeln har du fått lite tips och idéer. Den röda tråden i artikeln är att du bör betrakta påsken som en riktig högtid. Det kommer inte bli en minnesvärd högtid om du endast väntar in högtidshelgen och ledigheten. 

Du behöver inte resa iväg eller spendera mycket pengar på firandet. Mycket av pyntet går att skapa på egen hand. Om du har ont om pengar under högtidshelgen kan du besöka kyrkan. Där får du en samhörighet och ett tillfälle till att skapa en minnesvärd händelse. 

Ett sista tips är att kolla efter gratisaktiviteter under påskveckan. Många föreningar anordnar nämligen aktiviteter för barn. Det kan vara aktiviteter som exempelvis inkluderar pysselhörnor och skattjakter. I en del städer anordnar även kommunerna aktiviteter för barn.  

21. January 2020 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Olika sätt att fira påsk