SÅ RÄDDAS LIV TACK VARE HLR

Vissa skolor börjar redan från tidig ålder att lära ut första hjälpen. Till att börja med små saker som kan göra stor skillnad. Som vad du inte ska göra, till exempel, eller hur du ringer efter hjälp. Men vartefter som barnen växer till sig kan de med goda resultat få lära sig mer komplicerad livräddning. Många ungdomar är riktigt duktiga på HLR, det är något som alla klarar av.

Men det borde inte bara vara skolans uppgift att se till att livräddning är en allmän kunskap. Alla kan göra sin del genom att ta kurser eller se till att personalen kan HLR. Om så bara ett enda liv räddas är det värt all ansträngning och resurser som lagts ner på att lära ut dessa grundläggande metoder. Kombinerat med en hjärtstartare och annan utrustning som kan vara till hjälp så har folk en riktigt god chans att klara sig.

Skjut inte upp livräddningen

Om ingen på kontoret eller arbetsplatsen kan HLR så är det hög tid att boka in en kurs. Det är också något som familjer bör tänka igenom. Många har en första hjälpen låda hemma i skåpet. Plåster, sårsalva och andra nödvändigheter finns på plats. Men det är inte så många som lärt sig HLR. Det kan vara något att ta upp vid nästa familjemöte. Denna kunskap kan vara bra vid flera tillfällen, du vet aldrig när den kan komma till nytta. Utbilda er i första hjälpen för vuxna och känn er trygga med att ni kan hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

Men nu är det inte bara vuxna som drabbas av hjärtstopp. Det är inte vanligt hos barn, men kan förekomma. Deras kroppar är dock annorlunda än de vuxnas, så det är viktigt att veta hur du ska behandla dem. Återigen så är de första minuterna eller sekunderna så viktiga. Akutgruppen erbjuder HLR kurser för barn. Bra för både föräldrar, fritidspersonal, förskolelärare och andra som har daglig kontakt med barn och ungdomar.

Använda dina kunskaper

Idag har många en viss uppfattning om vad HLR är, det har alla TV-program sett till att sprida. Vad som inte är så väl känt är att du till och med kan rädda livet på djur genom att använda dina kunskaper. Helt klart är det alltid bäst att gå en ordentlig utbildning innan du prövar på att hjälpa någon. Men du vet aldrig när någon liten kan behöva din hjälp. Aftonbladet skriver här om hur HLR är bra för alla.

En fördel med filmer och TV-serier som handlar om livräddare eller hälsopersonal är att det sprider medvetenhet. Nu för tiden är folk mer medvetna om vad som kan hända, även om de inte upplevt det personligen. Därför har även intresset för HLR kurser ökat, både privat och på arbetsplatserna.

Rädda liv med HLR

Det är ingen tvekan om saken, HLR är en viktig kunskap som alla bör tillgodose sig. Det är inte bara skolorna som bör satsa på dessa utbildningar. Expressen skriver i denna artikel om hur liv räddas tack vare HLR. På många offentliga ställen och byggnader finns det idag en hjärtstartare. Det är klart märkt var den befinner sig, så du snabbt kan komma fram till den. Med någon som sätter igång HLR medan en annan hämtar hjärtstartaren har patienten större chans att inte bara överleva. Sviterna eller biverkningarna efter hjärtstoppet kommer också att hållas på ett minimum.

På arbetsplatser har det blivit vanligt att en eller ett par personer går utbildningen. De tar steget fullt ut och blir instruktörer. Sedan hålls det interna kurser där alla andra får lära sig hur de ska rädda liv. Med jämna mellanrum är det bra att ha en liten repetition. För det är lätt att få panik när någon blir sjuk. Men då är det inte läge att börja springa runt och leta efter utrustning. Istället måste du hålla huvudet kallt och med en gång sätta igång med HLR.

Satsa på hälsa och liv

Det är en liten kurs som inte tar många timmar. Men om någon i din närhet får hjärtstopp så kan du vara med om att rädda deras liv. I vissa delar av landet tar det mycket lång tid innan en ambulans hinner fram, och då kan det redan vara för sent. När den kommer snabbt kan ditt ingripande ändå vara skillnaden mellan en lång konvalescens och ett snabbt återhämtande.

Med tanke på att 10 000 personer varje år drabbas av hjärtstopp i Sverige är HLR något som egentligen borde vara självklart att kunna. Speciellt när statistiken visar att bara 600 av dessa överlever. Nu är det inte alltid du kan göra någonting åt det. Men helt klart skulle den siffran bli bra mycket högre om fler personer lärt sig HLR. Både barn och vuxna kan lära sig grunderna med att rädda liv.

 

04. November 2018 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on SÅ RÄDDAS LIV TACK VARE HLR