TAXICHAUFFÖRER KRÄVER BÄTTRE ARBETSVILLKOR

Det är inte så lätt på arbetsmarknaden i dagens läge, och många kämpar på för att klara sig. Mat och husrum blir dyrare, skatterna högre och man behöver mer inkomst bara för att ha råd med det grundläggande. Vissa grupper har det svårare än andra, men det är inte alltid man kan jämföra så lätt. Faktum är att både unga och gamla har känt av den ekonomiska krisen, på ett eller annat sätt.

20-5-taxiIbland märker man vissa grupper eller branscher, som när taxichaufförerna strejkar eller lärarna demonstrerar. Det alla vill ha, och som är målet med dessa aktioner, är att ha tillräckligt med pengar för att det ska räcka hela månaden. Ibland påverkar det som händer i världen, och speciellt då i Europa, också de som bor och jobbar i Sverige. Världen har krympt och man är mer beroende av varandra än för bara några årtionden sedan.

Inte bara en fråga om pengar

Men det är inte bara pengar som ligger till grund för missnöje inom vissa branscher. Schyssta arbetsvillkor är ett annat behov som inte alltid är självklart. Man förhandlar och skriver avtal för att förbättra denna del av arbetslivet. Ibland kan det kanske hjälpa att jämföra med andra länder i Europa, för att inse hur bra många av de svenska avtalen trots allt är. Men detta betyder inte att man ska ge upp kampen om lika villkor eller lön, för att bara nämna ett exempel.

Att köra taxi är för många ett bra sätt att tjäna pengar. Arbetstiderna kan vara ganska flexibla, så man kan kombinera det med andra aktiviteter. Samtidigt så kan det vara tufft, speciellt för de som är egna företagare. Om det inte finns tillräckligt med kunder så blir inkomsten lätt lägre. De flesta åker ju mest taxi till och från krogen eller fester, så helger och kvällar är bra tider att jobba.

I de större städerna har det blivit dyrt och krångligt att ta sig in med egen bil, så där är det mer att göra också under dagtid. När du behöver åka någonstans utan krångel kan du boka Taxi 020 i Sthlm online. Eftersom priserna inte är allt för höga så lönar det sig faktiskt många gånger att ta en taxi. Helt klart är det bra mycket bekvämare än att åka buss och tåg. Många företag har också ett avtal för resor till och från flygplatserna.

Kräver bättre villkor

Ibland måste man höja rösten för att bli hörd, och detta är vad just taxichaufförerna har gjort. Hur taxichaufförer kräver resonabla arbetsvillkor kan man läsa om här i denna artikel från Aftonbladet. Det finns flera åsikter, både för och emot, vilket är grunden för diskussioner och avtal. Man brukar säga att ett mynt har två sidor, och det är också fallet i denna konflikt. En del tycker att avtalen och förhållandena är urusla, att det blivit sämre den sista tiden. Andra anser att man i alla fall har ett jobb och att lönen inte alls är så dålig.

Vare sig man jobbar heltid eller deltid som taxichaufför så är det ett annorlunda jobb. Det är inte alltid så lätt att jobba kväll eller natt, även om det är då man får mest kunder. För många är det slitsamt att sitta så många timmar och att ibland behöva handskas med fulla personer. Men samtidigt så tycker många om de flexibla arbetstimmarna och det faktum att man hela tiden träffar nytt folk. Det kan bli ett flertal trevliga diskussioner under ett pass, och de allra flesta människor är ju normala och artiga. Alla dessa situationer är anledningen till att många fortsätter som taxichaufför, det är ett yrke som alla andra och som passar vissa personer mycket bra.

Detta innebär ju naturligtvis inte att man måste acceptera allt utan att klaga. Dagens arbetsmarknad och samhälle är uppbyggt på protester, strejker och klagomål. Sverige har en lång och djup historia med fackföreningar och allt de åstadkommit. Men det är folket bakom som är de viktiga, vare sig man jobbar på sågverk, är doktor eller kör taxi. Därför kanske dagens protester kommer att leda till bättre arbetsförhållanden, även om det kan ta tid innan dessa sätts i verket. Det enda man kan göra är att vara tålmodig och se tiden an.

22. August 2016 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply