TREVLIGA ERFARENHETER MED VINRESOR

Att resa är mer än ett sätt att förflytta sig mellan två orter. Det handlar om upplevelser och inspiration, samt ofta ett sätt att koppla av och ladda batterierna. Många vill bara ta sig till en strand där solen skiner och man kan bada hela dagen. Andra tycker om aktiva semestrar med vandringsturer eller cykling, eller skidåkning under vintersäsongen. Något som också blir allt populärare är temaresor. Här ligger vinresor ganska högt upp på listan över aktiviteter som man gärna kombinerar med lite trevliga vyer.

758-5-vinresorAtt prova viner kan vara början till ett livslångt förhållande. Många börjar lite smått med att känna igen vissa större beståndsdelar, för att med tiden lära sig hela den bukett som gör upp ett gott vin. Samtidigt så är ju vinodling en livsstil, ofta går det vidare från far till son i flera generationer. Genom att boka in en organiserad resa med vinprovning så kan man få med sig en stor del av historien bakom de goda dryckerna.

En höjdpunkt på resan

Italien och Frankrike är de länder som de flesta vinresor går till, även om man också kan utforska Danmark för ett närmare alternativ. Här ligger vingårdarna tätt, vissa områden har flera kullar med bara vindruvor. Men eftersom det ligger i vinets natur att det krävs många kvadratmeter för att få igång en ordentlig produktion så upplevs det aldrig som en tätort. Istället kan man fridfullt vandra mellan vinrankorna och njuta av väder och stillhet. Res på en riktigt härlig vinresa i Italien.

De flesta tycker om att kombinera en vinresa med andra utflykter i området. Gärna lite god mat, det är också en mycket stor del av den italienska kulturen. En del tar en vecka med vinprovning för att sedan stanna till några dagar i en storstad. Men annars så är det ganska bekvämt att resa mellan olika europeiska orter så det går bra att dela upp nöjet också. Eller så gör man tvärtom, först museer och sevärdheter för att sedan slappna av på landsbygden.

Sedan finns det så mycket mer än vinresor som lockar till Italien, Frankrike och dessa sydligare länder. Det är perfekta länder för en fysiskt aktiv semester, det är en speciell upplevelse att vandra i de italienska alperna till exempel. Du kan klicka här för att läsa allt om att cykla i Italien. Kusterna är långa med alla sina urgamla byar som klättrar upp för bergen. Ibland känns det som att allt kommer att rasa ner i havet, men de har ju funnits där i hundratals år flera gånger.

Prova på de flesta viner

För att kunna ha möjlighet att prova alla de viner som produceras bara i Europa så krävs det många år. Det finns både stora och små vingårdar som alla har sina egna specialiteter. Plus det faktum att varje år så ser naturen och klimatet till att ge sin egen lilla detalj till vinet, vilket gör de ännu mer intressant. I den här artikeln i Helsingborgs Dagblad skriver man om en man som har stor erfarenhet av vinresor. Vid 70 års ålder är det lätt att tänka sig hur många glas vin han provat på under sitt yrke som reseledare. Och han har inga som helst tankar på att dra sig tillbaka, tvärtom är det fortfarande full fart.

Många börjar inse att det är så livet ska levas. Att man har både tid och råd att kila in en vecka med vinprovning då och då. Kanske starta upp en liten förening hemma som en introduktion, där ett nytt vin introduceras vid varje träff. Det är en relativt billig hobby, men en som kan skänka stor glädje. Vinprovning är också något som passar bra att göra i grupp, tillsammans med några goda vänner. En bit ost och lite hembakat bröd brukar erbjudas på vinresorna, kanske något som också kan tillämpas i hemmet.

Det behöver alltså inte vara så komplicerat utan mer en beslutsamhet att ta vara på sina drömmar. En resa till Italien kan vara början på något alldeles speciellt. Helt klart kommer det att vara en härlig upplevelse, till detta land som är så vackert och fullt av vingårdar. Man kommer närmare kulturen och får se hur vanliga människor lever varje dag. Att det sedan serveras god mat och vin till både lunch och middag är inte så dåligt det heller.

Livet som vinprovare

En del personer är professionella vinprovare, det är deras yrke och levebröd. De flesta hoppas nog inte ens på att uppnå samma känsliga smaklökar, men gärna lära sig lite mer om viner. När man får se hur de produceras och förvaras så blir det också lättare att inse varför smaken kan variera så mycket. Det går att träna upp sin mun till att känna igen olika regioner och typer av druvor. Kanske inte på den första vinresan, men man kan ju alltid komma tillbaka nästa år.

 

16. January 2017 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply