VAD GÖRA VID EN HARDDISKKRASCH

Bland det värsta som kan ske är när datorn lägger av. Man kanske hör ett litet ljud och sedan dör den bara. En hårddiskkrasch kan skapa stora problem, allt man har ligger ju inne på datorn. Men det finns vissa steg man kan ta för att rädda sin information.

Hard Drive.Det allra första är att stänga av datorn och inte försöka sig på att fixa något själv. Annars är det lätt att radera eller skriva över den information som finns där inne. Idag har de flesta så gott som hela sitt företag upplagt på data, så en krasch kan vara ganska så stressig.

Rädda de viktiga filerna

Det är ju inte själva maskinen som är det största problemet, även om det kan bli rätt så dyrt att köpa nytt. Men det allra viktigaste är ofta det som fanns lagrat på hårddisken. Vare sig det handlar om en hemmadator som är full av bilder från barnens födsel eller bröllopsresan, eller det är en dator på jobbet som har all information om kunder och affärsförbindelser- det gäller att rädda de filer man har inne på hårddisken.

Första steget är att skicka in hårddisken eller enheten till en firma som specialiserat sig på denna typ av problem. De vet precis vad som behöver göras och har både utrustning och kunskap. När de tagit sig en titt och sett närmare på vad som hänt inne i datorn så lämnar de ut en rapport. Därefter får man ta ställning till huruvida de ska fortsätta sitt arbete eller inte. I de allra flesta fallen kan de rädda filerna, och det är mer än värt att få dem tillbaka. Om du har förlorat viktiga filer kan Ibas rädda dem åt dig.

Mekaniska eller logiska fel

Bland annat så ser experterna på om det handlar om ett mekaniskt fel, typ att hårddisken kraschat eller man spillt en mugg kaffe över datorn, eller om det är fråga om ett logiskt fel. Vid det senare så fungerar hårddisken men man kan inte komma åt sin information, det är något som hindrar en. Oavsett vad problemet är så kan de i de flesta fallen återhämta de filer som man trodde var förlorade för alltid. Det kan vara bra att veta att om det bara är fråga om att spilla lite vatten på hårddisken så är det bäst att låta den torka. Men om hela disken ligger i vatten ska man hålla den fuktig, kanske genom att lägga den i en plastpåse.

Det viktiga är att låta experterna göra sitt arbete, och inte försöka sig på något själv. Stänga av strömmen så fort man hör konstiga ljud, det kan vara ett tecken på att något är fel.  Ibas kan även reparera din hårddisk vid hårddiskkrasch. Allt hopp är alltså inte förlorat, det gäller bara att göra saker och ting på rätt sätt. Naturligtvis ska man behandla sina datorer på ett korrekt sätt, ibland går det nämligen inte att fixa. Men dessa fall är ovanliga, och ibland så är ju olyckan bara framme.

Skydda sina datorer

Dagens samhälle är uppbyggt runt datorer och internet, både privat och på jobbet. Alla har digitala enheter med lagermöjligheter och minneskort, många laddar upp både det ena och det andra. Detta underlättar livet något enormt och många företag skulle inte kunna existera idag om det inte var för datorer. Samtidigt så har det också lett till en viss sårbarhet, både med intrång i systemet samt problem med själva enheterna.

Ett sätt att skydda sig själv och sin information är genom bra rutiner. Många arbetsplatser låser in sina bärbara datorer varje natt i brandsäkra skåp. Passord och begränsad åtkomlighet är andra sätt att skydda den information man har lagrat på datorerna. Det finns flera bra program som hindrar virus och andra potentiella hot att komma igenom. Se upp för Saw-viruset som raderar dina filer en i taget – tills du betalar. Ett bra virusskydd är alltså basen för att inte bli angripen.

Andra sätt att skydda sina enheter, både på jobbet och hemma, är genom att behandla dem som känsliga apparater. Datorer kan klara av en hel del, men egentligen så är de ganska sårbara. Med dagens bärbara enheter är det lätt att tappa dem eller stöta till dem. Har man då otur så går de sönder. En del har vanan att sitta och äta vid datorn, och då är det också lätt att olyckan är framme. Med andra ord ska man skapa goda rutiner för att ta hand som sina datorer.

Det värsta som kan hända

Bland det allra värsta som kan ske är att man förlorar sin information, allt det man sparat på sin hårddisk. Men för det mesta behöver inte detta vara fallet, eftersom det är möjligt att rädda både hårddisken och informationen. Proffsen vet vad de håller på med och kan förvandla en katastrof till ett litet missöde.

 

 

 

 

 

28. May 2016 by admin
Categories: Blogg | Leave a comment

Leave a Reply