VIKTIGT SKYDDA SIG MOT IT-ATTACKER

De flesta vidtar olika åtgärder för att skydda sig och sin familj på allra bästa sätt. Det är helt naturligt att låsa dörren på natten eller ha en hemförsäkring. Egentligen borde det vara lika självklart att ta hand om sin information, alla de uppgifter och dokument som finns på ens dator. Helt klart är det inte lika lätt att skydda sig, det räcker inte med att stänga av vissa delar av sin aktivitet. Men det finns en del grundläggande åtgärder som kan säkra ens data.

Det är vanligt att ha ett virusprogram, brandvägg och liknande program som fungerar som en barriär mellan datorn och världen där utanför. När man vill installera något nytt så frågar datorn ofta om det verkligen är en medveten nedladdning. Litar man på det nya programmet? Ska datorn verkligen fortsätta med installeringen? Allt detta fungerar som ett skydd, så att ingen bara klickar på en knapp av misstag.

Känslig information måste skyddas

Det finns hackare som jobbar kontinuerligt med att försöka komma in på stängda servrar. De använder all sin intelligens till att bryta ner lösenord och brandväggar. Ibland ser man på TV-shower hur ingenting är hemligt och storebror kan se allt. Detta stämmer naturligtvis inte riktigt överens med verkligheten, men bra nära.

Ekonomisk information som bankkonton och aktier är populära att stjäla. Bankerna motverkar detta genom att ha både dubbla lösenord eller fler, tillfälliga koder som kommer fram i dosan vid användande, och så vidare. Att stjäla någons identitet kan skapa enorma problem som håller i sig i flera år, ytterligare en anledning att skydda sig mot IT-attacker.

Företag har kundregister och liknande information som absolut inte får komma ut. Folk litar på att deras personliga information hålls skyddad, att den inte sprids till vem som helst. När något händer och information läcks ut så kan det skada ett företag något oerhört, vilket har visats i olika situationer. Förutom att det ger en dåligt rykte så bygger flera sorters verksamheter på en trygg förbindelse med klienterna.

Hackning på högre nivå

Dagligen så utsätts regeringar och styrande organ för attacker via internet. Här är det verkligen viktigt att skydda information och data, eftersom det kan leda till krig eller andra otrevligheter om vissa saker läcker ut. Enligt SVT finns det spår av förberedelser av IT-attacker mot svensk infrastruktur. Dessa rapporter kommer in med jämna mellanrum och ibland ligger det inte så mycket i det hela.

Men man vet aldrig och därför så hamnar alerten på topp när rykten som dessa plockas upp. Inte för att den någonsin är låg. Datasäkerhet är en prioritet på högre nivå, något som aldrig tillåts att lämnas åt slumpen. Man har hela avdelningar som konstant jobbar med att hålla jämna steg med hackarna och de program som kan slinka in och förstöra.

Egentligen så arbetar de flesta IT-avdelningar och experter hårt med att ligga steget före hackarna och de kriminella. De är minst lika intelligenta och kunniga på data, skillnaden är bara att de använder sina hjärnor till att hjälpa folk och inte det motsatta. Varje gång som ett nytt virus eller dålig kod kommer ut på marknaden så är dessa experter framme och gör säkerheten ännu tajtare. Dödar virusen i sin vagga så att säga. Det är en konstant kamp som aldrig verkar ta slut, men som är en integrerad del av internetsvardagen.

Skydda sig på bästa sätt

Undersökningar visar att det är en höjdpunkt av virus eller dålig kod på måndagar. Detta indikerar att arbetsdatorn har använts under helgen till att göra annat än bara arbeta. Många medger att de lånar ut sin dator till andra. Kanske kollegor på jobbet, eller fru och barn i hemmet. I tillägg så använder man den gärna för det mesta även på fritiden.

Många arbetsplatser tillåter detta, det finns inga regler om att inte använda datorn till annat. Men det kan vara ett hot mot företagets säkerhet, och något som bör tänkas över noggrant. Det räcker med att barnen laddar ner en film från någon gratis sajt för att dålig kod ska följa med. När datorn sedan kopplas in i företagets nätverk så kan koden sprida sig och man får ett ganska stort problem.

Förutom att klart och tydligt skriva ner vad de anställda kan använda datorn till bör man också begränsa hur många som får administratörprivilegier. Inte så att man inte litar på sina anställda men det är bara en bra vana för att skydda företaget mot virus och annat ont. Traditionella virusprogram är ofta inte tillräckliga för klientregistren utan det kan också vara en god ide’ att ha ett adekvat program som är gjort för företag och den volym de har.

Attacker från alla håll

Dåliga koder är ett sätt som hackare och kriminella förstör för andra. Dessa flyter omkring och gör vad de är programmerade att göra, och det är ingen direkt kontroll över dem. Men det finns också direkta attacker som är tänkta att skada ett speciellt företag eller organisation. Bland de vanligaste hör ddos attacker, eller överbelastning.

Ibland handlar det bara om vandalism, ungdomar som köper ddos attacker med föräldrarnas kreditkort bara för att det är kul att se om det fungerar. Andra gånger handlar det om medvetna attacker som är tänkta att slå ut motståndarnas datasystem. Kanske utpressning för att man ska få sin vilja igenom, eller andra dåliga anledningar.

Skydda sig mot attacker utifrån

Men oavsett orsaken som ligger bakom attacken så kan den bli avgörande för verksamheten. Systemen kanske inte fungerar, man kan inte ringa eller skicka mejl. Eller så stoppas allting upp, det blir totalblockering och hela verksamheten ligger nere. Det är ett effektivt sätt att attackera ett företag och det har blivit allt för lätt att göra.

 

Det finns bra skydd mot ddos attacker, virus, dålig kod och annat som kan angripa ett IT-system. För de flesta finns det absolut ingen anledning att vänta tills något händer. Istället gäller det att låsa dörren mot tjuvar och vandaler, att utnyttja de skydd som finns till fullo. Det kanske kostar en slant men detta är en investering som verkligen lönar sig.

20. March 2017 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply